8 март - международен ден на жената

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените достижения на жените.

Стартирал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много държави. В някои от тях 8 март  губи политическия си нюанс и се превръща в повод за мъжете да покажат своята признателност и внимание към жените около тях — подобно на западните празници Ден на майката и Свети Валентин.

В други страни се отстоява темата за политическите и човешките права на жените, защитавани от ООН, като все по-голямо значение придобива борбата за признаване на тези права на жените по целия свят.

В България 8 март се празнува и като Ден на майката, въпреки че според много разбирания Благовещение (25-ти март) е християнският празник на майката и жената.

Първият Ден на жената е честван на 23 февруари 1909 г. в Съединените Американски Щати по идея на Американската социалистическа партия.

Инициативата за създаване на международен ден на жената се заражда след динамичната индустриализация в началото на 20 век, която предизвиква протести за подобряване условията на труд.

Точната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, провела се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Работнички от шивашки и текстилни фирми започват стачка и  протест против лошите условия на работа и ниското заплащане. Жените са нападнати и разпръснати от полицейски части. Две години по-късно, на същата дата , тези жени създават своя първи работнически синдикат. Този факт не е потвърден, а е възможно да е бил измислен през 1955 г. и разпространен в следващите години от френския вестник Либерасион и от френския синдикат.

В следващите години се случват и нови протести, най-нашумелият от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добри заплати и право на глас.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се е състояла първата международна конференция на жените, инициирана от социалистическия интернационал. След предложение на немската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели  на пролетта да се чества деня на работничките и на международната им солидарност, с идея да се организират всички женски трудови общности за борба за еднакви права с мъжете във всички обществени сфери. През 1911 г. Международният ден на жената е отпразнуван от повече от един милион хора в Австрия,  Германия, Дания, Австрия и Швейцария, а през 1913 г. и в  Русия и Франция.

На Запад Международния ден на жената се празнува през 1910-те и 1920-те, но с течение на времето се чества все по-епизодично. Интереса се възражда Той се подновява с новопоявилия се феминизъм през 60-те години.

Демонстрациите на жените в Русия се считат за началото на Октомврийската революция от 1917 г. На 8 март, през същата година трудещите се от Петроград излизат на демонстрация срещу мизерията, войната и царската власт. След Руската революция, от името на българските участнички във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва Ана Маймункова предлага Осми март да се чества като Международен ден на жената. През 1965 г. 8 март е обявен официално като почивен ден и празник на жената в Съветския Съюз. И днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия СССР  – Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Република Македония и Монголия.

В България Осми март изначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване.

Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

Осми март в съвременната култура

8 март е официален празник в Афганистан, Ангола, Азербайджан, Беларус, Буркина Фасо, Камбоджа, Китай, Куба, Грузия, Гвинея Бисау,  Еритрея, Казахстан, Киргизстан, Лаос,Република Македония, Мадагаскар, Молдова, Монголия, Русия, Таджикистан, Туркменистан, Уганда, Украйна, Узбекистан, Виетнам и Замбия.

В други държави като Камерун, Хърватия, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, България и Чили денят не е официален празник, но въпреки това се отбелязва. На този ден мъжете подаряват цветя и подаръци на жените в техния живот – приятелки, майки, съпруги, гаджета, колеги и т.н. В училище децата често подаряват цветя на учителите си и пишат пожелания за своите сестри и майки.